Οι Αιγύπτιοι καλούνται να ψηφίσουν τη Βουλή που θέλει ο αλ Σίσι

Στις κάλπες σήμερα οι Αιγύπτιοι για να αναδείξουν νέα Βουλή η οποία όμως θα είναι αυτή που θέλει ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο πρώην αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, που κατέλαβε την εξουσία όταν ανέτρεψε δύο χρόνια πριν, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές που γίνονται στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον Ιούνιο του 2012. Αντιπολίτευση ουσιαστικά δεν θα υπάρχει ενώ για πρώτη φορά για δεκαετίες δεν θα συμμετάσχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

 Ο πρόεδρος θα διατηρήσει τις σημαντικότερες εξουσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.