Ισχυρός σεισμός 7,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για 10 τραυματίες αλλά όχι για σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Τόκιο αν και βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο όχι για ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έληξε ο συναγερμός για τσουνάμι που είχε εκδώσει νωρίτερα τόσο η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και το Κέντρο Ειδοποίησης για τον Ειρηνικό.

Όπως μετέδωσε πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο ένα πρώτο κύμα ύψους περίπου ενός μέτρου έφτασε στη βορειοανατολική ακτή και χτύπησε μόνο τις επαρχίες: Τοχόκου, Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε αφορμή, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου 5.000 άνθρωποι στην επαρχία Μιγιάγκι.

Δεν υπάρχει "απειλή για μεγάλο και καταστροφικό τσουνάμι, αλλά οι σεισμοί αυτής της έντασης μπορεί να προκαλέσουν τοπικά τσουνάμι, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ακτές", είχε ανακοινώσει νωρίτερα το αμερικανικό Κέντρο που έχει την έδρα του στη Χαβάη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας το οποίο έπληξε ο σεισμός. Αυτό επιβεβαίωσε αργότερα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)

Πρόκειται για την ίδια περιοχή που είχε σημειωθεί ο καταστροφικός σεισμός των 9 βαθμών στις 11 Μαρτίου του 2011.

Αρχικά ο σεισμός είχε εκτιμηθεί στα 7,4 R και ήταν αρκετά επιφανειακός καθώς είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Δείτε βίντεο με εικόνες την ώρα του σεισμού  

 

 

 

https://youtube.com/watch?v=lnHiixArw8Y%22+frameborder%3D%220%22+allowfullscreen%3E%3C