Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπήκαν σε πόλη που πολιορκούσαν από το 2001

Οι Αφγανοί αντάρτες Ταλιμπάν συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί με την αφγανική αστυνομία και τον στρατό στις πύλες της πόλης Κουντούζ, ένα στρατηγικό σημείο του βορρά και η πρώτη μεγάλη πόλη του Αφγανιστάν, που οι αντάρτες απειλούν να ανακαταλάβουν από το 2001.

Μαχητές Ταλιμπάν έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους ένα κυβερνητικό νοσοκομείο 200 κλινών σε νότια συνοικία της πόλης, γεγονός που επιβεβαίωσε ανώνυμα και αξιωματικός της αστυνομίας. Παράλληλα, οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κεντρική φυλακή της πόλης και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους συντρόφους τους, σύμφωνα με δύο πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λίγο μετά το ξημέρωμα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σφοδρή επιχείρηση από τρεις κατευθύνσεις εναντίον της Κουντούζ, ένα εμπορικό σταυροδρόμι στο δρόμο προς το Τατζικιστάν. 

Στα περίχωρα της Κουντούζ, οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν συνεχίζονται, αλλά "οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν" τους αντάρτες, δήλωσε ο Σαγιέντ Σάρουαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Κουντούζ. Κυβερνητικές ενισχύσεις βρίσκονταν καθ' οδόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ισλαμιστές μαχητές να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 που οι Ταλιμπάν επιτυγχάνουν μια τέτοια προέλαση σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση. Η πτώση της Κουντούζ θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Ασραφ Γάνι, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2014, να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα που σπαράσσεται από 30 χρόνια συγκρούσεων.

Όμως η αποστολή αυτή είναι δύσκολη. Οι αφγανικές δυνάμεις είναι για πρώτη φορά μόνες στην πρώτη γραμμή καθώς οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ τερμάτισαν την αποστολή τους στα πεδία της μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και παρά την σοβαρή εσωτερική διαμάχη για τη διαδοχή του μουλά Ομάρ, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις και να αντιμετωπίζουν τον στρατό και την αστυνομία σε όλη τη χώρα.