Νέα στοχεία για την δολοφονία των Ρομανόφ ψάχνουν οι ρωσικές αρχές

Βγαίνει από το αρχείο η υπόθεση της δολοφονίας των Ρομανόφ - της τελευταίας αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας- από τους μπολσεβίκους, το 1918.

Πρόσφατα οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε εκταφή των οστών του τσάρου Νικόλαου του Β και της συζύγου του, αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η αλήθεια, μετά από αίτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία μάλιστα αγιοποίησε την οικογένεια το 2000. 

Ο τσάρος, η τσαρίνα, τα πέντε παιδιά τους και τέσσερις ακόλουθοι εκτελέστηκαν τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου του 1918, στο κελάρι ενός σπιτιού στο Εκατερίνμπουργκ, στην Κεντρική Ρωσία. Στη συνέχεια, οι Μποσελβίκοι περιέλουσαν τις σορούς με οξύ, τις έκαψαν και τις πέταξαν σε λάκκο. 

Η πολύκροτη υπόθεση έκλεισε το 1998, μετά την εξέταση DNA που πραγματοποιήθηκε σε οστά που βρέθηκαν το 1991 και ταυτοποιήθηκε ότι άνηκαν στον Τσάρο Νικόλαο, στην σύζυγό του και στις 3 κόρες τους, Αναστασία, Όλγα και Τατιάνα. τα οστά των Ρομανώφ ενταφιάστηκαν με τιμές και λαμπρότητα στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου και δύο χρόνια αργότερα αγιοποιήθηκαν.  

Η υπόθεση βγήκε από το αρχείο το 2007, όταν οι σοροί δύο ακόμη μελών της οικογένειας, του τσάρεβιτς Αλεξέι και της πριγκίπισσας Μαρίας, εντοπίστηκαν σε διαφορετική τοποθεσία στα Ουράλια όρη. Τότε, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ζήτησε νέες εξετάσεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα λείψανα και των δύο αυτών μελών της οικογένειας.

 Έτσι, οι αρχές προχώρησαν σε εκταφή και λήψη δειγμάτων γενετικού υλικού από τη σορό του τσάρου, της αυτοκράτειρας και από τη στολή του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, παππού του Νικολάου Β΄, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1881. Τα δείγματα DNA θα υποβληθούν σε γενετική εξέταση και όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα ξαναταφούν στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα δείγματα γενετικού υλικού που ελήφθησαν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος όσον αφορά στην ταυτότητα των νεκρών που έχουν ενταφιαστεί τον καθεδρικό ναό. 

Οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να ενταφιάσουν τον Αλεξέι και την Μαρία μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, ωστόσο προς το παρόν τα οστά φυλάσσονται στα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία.