Στη φυλακή στελέχη πανεπιστήμιων που συνδέονται με το Γκιουλέν

Παρατείνεται η κράτηση επτά στελεχών επιχειρήσεων και διοικητικών στελεχών των πανεπιστημίων στην Τουρκία. Η κράτηση επεκτείνεται στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης των τουρκικών αρχών με στόχο την εκκαθάριση των υποστηρικτών του Φετούλαχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι συνωμοτεί για την ανατροπή του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί το Γκιουλέν ότι έχει στήσει μια ολόκληρη "παράλληλη κρατική δομή" στο δικαστικό σύστημα, στην αστυνομία, στα μέσα ενημέρωσης και στην εκπαίδευση και έχει ως απώτερο στόχο την ανατροπή του.

Η αστυνομία πήρε τον Μεμντούχ Μποϊντάκ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Boydak Holding, που εκτείνεται από τον χώρο των επίπλων μέχρι τα καλώδια, και άλλους έξι για ιατρικούς ελέγχους ρουτίνας στις 6 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ωστόσο, η επιχείρηση είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους επικριτές του Ερντογάν ως προσπάθεια καταστολής των αντιπάλων του λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στις οποίες το κόμμα που ίδρυσε, το AK, επιδιώκει να ξανακερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κανάλι CNN Turk ανάφερε πως οι προσαχθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο γύρω στο μεσημέρι. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η προσωρινή κράτησή τους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.