Απαγόρευσαν τη χρήση κινητού στις γυναίκες σε χωριό της Ινδίας

Το τοπικό συμβούλιο ενός χωριού στην ανατολική Ινδία απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις γυναίκες, λέγοντας ότι “μολύνουν το κοινωνικό περιβάλλον” ενθαρρύνοντας τες να δραπετεύουν με εραστές.

Η διαταγή δόθηκε από το συμβούλιο του χωριού Suderbari, στην περιφέρεια Kishanganj του εξαθλιωμένου κράτους του Μπιχάρ, μετά από μια τυπική συνεδρίαση το Σάββατο, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το μέτρο αποφασίστηκε για να ελεγχθεί η “συρρίκνωση του θεσμού του γάμου” είπαν οι τοπικοί άρχοντες.

Οι ποινές κυμαίνονται από 10.000 ινδικά ρούπια (115 δολάρια) για τις ανύπαντρες κοπέλες που θα συλλαμβάνονται να μιλούν σε κινητό τηλέφωνο και 2.000 ρούπια για τις παντρεμένες.

Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο μόνο παρουσία κάποιου αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους, σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο.

Η απαγόρευση αυτή προκάλεσε δυναμικές διαδηλώσεις από τοπικές οργανώσεις ανθρωπίων δικαιωμάτων. “Καταδικάζουμε περίτρανα προσπάθειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Τέτοια πράγματα δεν μπορεί να επιτρέπονται σε μια δημοκρατική κοινωνία” είπε η Farzana Begum, ακτιβίστρια της περιοχής.

Ένας συνδυασμός μιας εικονικά βελτιωμένης εκπαίδευσης, περισσότερη κινητικότητα και πρόσβαση στην τηλεόραση έχει οδηγήσει στην παραδοσιακή κυριαρχία των πατέρων, των συζύγων και των αρχών των χωριών σε μια νέα πρόκληση στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας.