Ένας “παράδεισος” για παιδιά στην Ιαπωνία

Τη δική του Disneyland (Ντίσνεϊλαντ) ετοιμάζει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης κινούμενων σχεδίων Hayao Miyazaki (Χαγιάο Μιγιαζάκι). Αν και ο Miyazaki δεν βλέπει τον εαυτό του σαν κάποιον που προσπαθεί να χτίσει έναν εμπορικό κολοσσό στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, αλλά σαν ένα δημιουργό που είχε την τύχη να μπορεί να υλοποιήσει το όραμα του χωρίς περιορισμούς και με απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο, πολλές φορές τον έχουν συγκρίνει με τον διάσημο Αμερικανό σχεδιαστή Walt Disney (Γουόλτ Ντίσνεϊ), λόγω της εμπορικής οικονομικής επιτυχίας που έχουν σημειώσει οι ταινίες του.

O 74χρονος κινηματογραφιστής που κέρδισε το Όσκαρ το 2001 για την ταινία του Spirited Away, έχει αποκαλύψει τα σχέδια του για τη δημιουργία, σε κάποιο απομακρυσμένο νησί της Ιαπωνίας, ενός «φυσικού καταφυγίου για παιδιά», με σκοπό να τα ενθαρρύνει να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τον φυσικό κόσμο και να αναπτύξουν μια στενότερη σχέση με τη φύση.

Ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης αναμένεται να δαπανήσει περίπου 2 εκατ. ευρώ, από τις προσωπικές του οικονομίες για την υλοποίηση του έργου, στο Kume Island, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Εξάλλου οι ταινίες του Hayao Miyazaki συχνά περιστρέφονται γύρω από κοινά θέματα, όπως η σχέση των ανθρώπων με τη φύση και την τεχνολογία και η δυσκολία επικράτησης μιας ειρηνιστικής δεοντολογίας. Οι πρωταγωνίστριες του είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ανεξάρτητα και δυναμικά κορίτσια ή νεαρές γυναίκες, ενώ οι κακοί έχουν αμφισήμαντους χαρακτήρες και κάποια καλά στοιχεία.

Στο παρελθόν έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη ζωή των παιδιών που είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένη στον καταναλωτισμό και στη χρήση της τεχνολογίας. «Η ουτοπία υπάρχει μόνο στην παιδική ηλικία κάποιου», είχε δηλώσει παλιότερα.