Άσυλο στη Λατινική Αμερική “ονειρεύεται” ο Άσαντ

Την πιθανότητα να ζητήσει πολιτικό άσυλο για τον εαυτό του, την οικογένειά του και το στενό του περιβάλλον αν αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία, φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είχε συναντήσεις στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα φέροντας μαζί του απόρρητα προσωπικά γράμματα του Άσαντ προς τους τοπικούς ηγέτες.

Κάποιες Δυτικές και Αραβικές χώρες είχαν προσφερθεί να αναζητήσουν άσυλο για τον ηγέτη της Συρίας και την οικογένειά του προκειμένου να αφήσει την εξουσία.

Ωστόσο την Τετάρτη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχόταν μια συμφωνία για άσυλο στον Άσαντ προκειμένου να λήξει ο εμφύλιος σπαραγμός στη Συρία.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε εκ νέου για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων.

“Η ανησυχία μας είναι ότι το ολοένα και πιο απελπισμένο καθεστώς Άσαντ ενδέχεται να στραφεί στα χημικά όπλα ή ενδέχεται να χάσει τον έλεγχό τους από μία από τις πολλές ομάδες που δρουν τώρα στη Συρία”, σημείωσε η Κλίντον μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: “Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν”.

Την ίδια ώρα στη Συρία συνεχίζουν να μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συριακή αεροπορία βομβάρδισε τα περίχωρα της Δαμασκού, όπου ο στρατός ξηράς συνεχίζει τις επιχειρήσεις του με στόχο να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό του την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τουλάχιστον 123 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στη χώρα, 30 εκ των οποίων στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε έρευνες σε πολλές συνοικίες στο κέντρο της Δαμασκού, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Συρία, οκτώ εκ των οποίων στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ο επίτιμος πρόξενος του Μαρόκου στο Χαλέπι Αλαντίν Καγιάλι τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά την ώρα που βρισκόταν σε καφέ της πόλης μαζί με έναν άλλον άνδρα που σκοτώθηκε.