Το Ισραήλ προχωρά τον εποικισμό παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Κανονικά προχωρά το Ισραήλ τα σχέδια ανέγερσης 3.000 νέων κατοικιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση “επικύρωσε τη συνέχιση του σχεδίου κατασκευής στον τομέα Ε1 μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του Μααλέ Αντούμιμ”, ενός εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το στρατιωτικό αλλά και κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Πρόκειται για έδαφος το οποίο διεκδικείται από τους Παλαιστίνιους σαν μέρος του μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Για τη ζώνη Ε1 ως “κόκκινη γραμμή, η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί»”έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα απευθυνθεί στο

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αίτημα μια περιοριστική απόφαση “ώστε το Ισραήλ να σταματήσει τις πρωτοβουλίες της καταστροφικής επέκτασής του και κάθε μορφή εποικισμού”.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέλησε να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά υπέρ της διαπραγμάτευσης.

Σε δηλώσεις του από την Πράγα, όπου συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του, τόνισε ότι “το Ισραήλ επιθυμεί να πετύχει μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις διμερείς διαπραγματεύσεις”.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ ημών και των Παλαιστίνιων γειτόνων μας”, είπε ακόμα ο Ισραηλινός ηγέτης ενώ ευχαρίστησε τους ηγέτες της Τσεχίας, της μοναδικής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψήφισε κατά του αιτήματος των Παλαιστινίων να λάβουν το καθεστώς κράτους-μη μέλους στον ΟΗΕ.

Αργότερα, την Τετάρτη, ο Νετανιάχου αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις επικρίσεις των Ευρωπαίων.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του εκφράσει την “ανησυχία” της σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Για “τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας” προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ. “Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ξεκινήσει την ανέγερση κατοικιών στον τομέα Ε1 και να επικυρώσει τις αποφάσεις του για τους οικισμούς, θα θεωρήσουμε ότι αποφάσισε να δώσει τέλος στη διαδικασία ειρήνευσης και στη λύση των δύο κρατών”, υπογράμμισε ο Ερεκάτ.