Της… Κορέας στα σύνορα Βόρειων και Νότιων, με ανταλλαγές πυρών

Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε σήμερα πυρά – πιθανότατα ένα βλήμα - προς ένα μεγαφώνο στη Νότια Κορέα μέσω του οποίου μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες εκπομπές κατά της Πιονγκγιάνγκ. Το κρατικό KBS News ανέφερε πως ο στρατός της Βόρειας Κορέας άνοιξε πυρ γύρω στις 4.00 μ.μ (10.00 π.μ. ώρα Ελλάδας). Το βλήμα της Πιονγιάνγκ έπεσε σε μία περιοχή περίπου 60 χλμ. βόρεια της Σεούλ στο δυτικό τμήμα της συνοριακής ζώνης και οι νοτιοκορεάτες κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να την εκκενώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. 

Λίγες ώρες αργότερα, η Σεούλ εξαπέλυσε δεκάδες βολές πυροβολικού προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας – η όποια, προς το παρόν δεν έχει ανταπαντήσει. 

"Ο στρατός μας αναβάθμισε την επιτήρηση και παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ενώ ο στρατός της Νότιας Κορέας αύξησε το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο βαθμό. 

Η ανταλλαγή πυρών είναι η πρώτη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας προσέγγισαν τη μεθόριο και δεν υποχώρησαν όταν ο Νότος εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά. Οι στρατιώτες του Βορρά ανταπέδωσαν τα πυρά και η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε. 

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αυξήθηκε αφότου νωρίτερα αυτό τον μήνα δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ). Η Σεούλ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ευθύνεται για τους θανάτους, κατηγορία την οποία η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε.

Στη συνέχεια η Σεούλ άρχισε να μεταδίδει προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από τα μεγάφωνα στα σύνορα, επαναλαμβάνοντας μια τακτική που οι δύο πλευρές είχαν σταματήσει το 2004.

Η Βόρεια Κορέα απαίτησε το Σάββατο από τη Νότια Κορέα να σταματήσει τις εκπομπές απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση και τη Δευτέρα ξεκίνησε να μεταδίδει τις δικές της εκπομπές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Νότια Κορέα που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως προετοιμασία για πόλεμο.