Επέστρεψε στα καθήκοντα του ο Μόρσι

Στα καθήκοντά του επέστρεψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Το βράδυ της Τρίτης, λόγω διαδήλωσης διαμαρτυρίας ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο. Εκατοντάδες διαδηλωτές, πάντως, παραμένουν έξω από το κτίριο ζητώντας να ακυρωθεί το διάταγμα που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου Συντάγματος.

Χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το βράδυ της Τρίτης το προεδρικό μέγαρο κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Οι τοίχοι του προεδρικού μεγάρου έχουν καλυφθεί με γκράφιτι συνθήματα κατά του Μόρσι.

"Τελευταία προειδοποίηση, η προεδρία είναι υπό πολιορκία", είναι ο τίτλος της φημερίδας Αλ-Σουρούκ, ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα Αλ-Ουατάν κάνει λόγο για "Επανάσταση στο κατώφλι του προέδρου".

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα και στην πλατεία Ταχρίρ, όπου εδώ και περίπου δυο εβδομάδες έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές.

Ακτιβιστές απηύθυναν έκκληση μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για κουβέρτες και τρόφιμα στους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δε θα εγκαταλείψουν την πλατεία όσο ο Μόρσι δεν αποποιείται των υπερεξουσιών που απέκτησε με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν οι σημαντικότερες μιας σειράς κινητοποιήσεων κατά του Μόρσι, του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου.

Όσον αφορά το σχέδιο Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε εσπευσμένα από μια επιτροπή στην οποία κυριάρχησαν οι ισλαμιστές, οι επικριτές του εκτιμούν ότι δεν προστατεύει ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης και ότι ανοίγει το δρόμο για μια πιο αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.