Αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του στην Παλμύρα

Σε νέα βαρβαρότητα προχώρησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, οι οποίοι αποκεφάλισαν έναν αρχαιολόγο στην αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρο. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή αρχαιοτήτων της πόλης, Μάμουν Αμντελκαρίμ, ο 82χρονος ερευνητής Χάλεντ Άσαντ δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για πάνω από μήνα από τους τζιχαντιστές, προτού εκτελεστεί.

"Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στο χώρο και στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας", είπε συγκλονισμένος ο Αμπντελκαρίμ.

Ο ηλικιωμένος αρχαιολόγος Άσαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Άσαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας, με τους Ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Μπελ, η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της Ρωμαϊκής εποχής, τα οποία όμως οι ισλαμιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...