Ελπίδα ειρήνης για τη Συρία: Το Σ.Α του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα νέο σχέδιο 

Για πρώτη φορά έπειτα από προσπάθειες δύο ετών, η Ρωσία (σύμμαχος του Άσαντ) συμφώνησε χθες με το ειρηνευτικό σχεδιο του ΟΗΕ για την Συρία και έτσι σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανοίγοντας μια χαραμάδα ελπίδας για την ειρήνη. 

Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό σχέδιο με στόχο τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης που εγκρίνεται ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ - παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη Βενεζουέλα- και ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ, χαρακτήρισε την απόφαση  «ιστορική». 

Η Βενεζουέλα ωστόοσ, η οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Δαμασκό,  εκτίμησε ότι το κείμενο του ειρηνευτικού αποτελεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο»,καθώς  ότι υποστηρίζει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης η οποία παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση.

Η πρωτοβουλία, που αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο, προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας, για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα πολιτικά ζητήματα και την ανοικοδόμηση.

Το ΣΑ καλεί στην απόφασή του να τερματιστεί ο πόλεμος και εκφράζει την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει «μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία προς μια πολιτική μετάβαση η οποία θα εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού».

Η μετάβαση αυτή πρέπει να συμπεριλάβει τη «δημιουργία μιας συνεκτικής μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες, η οποία πρέπει να σχηματιστεί στη βάση μιας αμοιβαίας συναίνεσης και διασφαλίζοντας τη συνέχεια (στη λειτουργία) των κυβερνητικών θεσμών».