Δεν πάει Γερμανία και Τσεχία ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Δεν μεταβαίνει σε Γερμανία και Τσεχία ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο Λίμπερμαν θα συνόδευε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του κόμματός του Ισραέλ Μπεϊτέινου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου και επειδή "δεν αισθάνεται καλά", προσθέτει το ραδιόφωνο.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Λίμπερμαν απέκλεισε το νούμερο δύο του κόμματος, υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, από τα ψηφοδέλτια του υπερεθνικιστικού κόμματος. Ο Αγιαλόν θα συνοδεύσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην Πράγα και το Βερολίνο.

Ο Νετανιάχου αναχωρεί την Τετάρτη το πρωί από το Ισραήλ με προορισμό την Τσεχική Δημοκρατία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Πέτρ Νέτσας για να "τον ευχαριστήσει προσωπικά για τη θαρραλέα στάση της χώρας του στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον της μονομερούς πρωτοβουλίας των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ", ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Τσεχία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της απόφασης να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της Παλαιστίνης σε κράτος μη μέλος-παρατηρητή. Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία.

Ο Νετανιάχου θα αναχωρήσει αργότερα μέσα στην ημέρα από την Πράγα για το Βερολίνο, όπου θα δειπνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ. Την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση εργασίας.