Λευκός καπνός για τα πυρηνικά: Μεγάλη συμφωνία… και στο Ιράν

Συμφωνία στο "τραπέζι" των 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κυρώσεις που του έχει επιβάλλει η Δύση επετεύχθη σήμερα κατά τις διαπραγματεύσεις.

Δυτική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε σήμερα πως το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων. "Ναι, υπάρχει συμφωνία", δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε αντάλλαγμα το Ιράν αποδέχθηκε ένα λεγόμενο σχέδιο "ξαφνικής αποκατάστασης" με το οποίο θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις μέσα σε 65 ημέρες, αν παραβιάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις έξι μεγάλες δυνάμεις που προβλέπει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Υπό τη συμφωνία αυτή πάντως θα επιτρέπεται στο Ιράν ο απεμπλουτισμός ουρανίου αλλά όχι κατά τον τρόπο που γίνεται για την παραγωγή όπλων. Οι πυρηνικές μονάδες της χώρας θα παραμείνουν πλήρως λειτουργικές. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) υπέγραψε με το Ιράν συμφωνία με την οποία ορίζεται μελλοντική πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν, την οποία έχει επιδιώξει κατ' επανάληψη η υπηρεσία, είναι μέρος μίας ξεχωριστής "διευθέτησης", δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Οι διπλωμάτες είπαν πως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα συνεχίσει να ισχύει για πέντε χρόνια και το εμπάργκο του ΟΗΕ για τους πυραύλους θα εξακολουθήσει να ισχύει για οκτώ χρόνια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, όπως ήταν αναμενόμενο, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να χαρακτηρίζει τη συμφωνία "ιστορικό λάθος". Το Τελ Αβίβ προειδοποιεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για εμποδίσει την πραγματοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

"Το Ιράν πρόκειται να ακολουθήσει ένα βέβαιο μονοπάτι προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Πολλοί από τους περιορισμούς που υποτίθεται ότι θα το εμπόδιζαν από το να φθάσει εκεί θα αρθούν", είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη μίας συνάντησης με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερ Κέντερς στην Ιερουσαλήμ.

"Το Ιράν θα κτυπήσει jackpot, μία χρυσοφόρα φλέβα μετρητών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να επιδιώκει την επιθετικότητα και τον τρόμο στην περιοχή και στον κόσμο. Είναι ένα κακό λάθος ιστορικών διαστάσεων".