Ο ΟΗΕ απομακρύνει μεγάλο μέρος του προσωπικού από τη Συρία

Την απομάκρυνση από τη Συρία όσων υπαλλήλων του δεν είναι απαραίτητοι στη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ επικαλούμενος την επιδείνωση της ασφάλειας.

Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μάρτιν Νεσίρκι ανακοίνωσε ότι "ο ΟΗΕ θα αναστείλει τις αποστολές του στη χώρα μέχρι νεωτέρας".

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων IRIN, το οποίο υπάγεται στο Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), είχε αναφέρει ότι ο ΟΗΕ αποφάσισε να αναστείλει όλες τις μετακινήσεις έξω από τη Δαμασκό. Από το διεθνές προσωπικό, 25 άνθρωποι από ένα σύνολο περίπου 100, θα μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

"Η κατάσταση της ασφάλειας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού", δήλωσε ο Ράντουαν Νουισέρ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, στο IRIN. Ο ΟΗΕ "πρέπει να επανεκτιμήσει το μέγεθος της παρουσίας του στη χώρα και πώς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια", πρόσθεσε.

Οι μάχες επεκτάθηκαν πρόσφατα γύρω από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου οι πτήσεις ανεστάλησαν, και οι συνδέσεις τηλεφώνου και στο Διαδίκτυο διεκόπησαν για 48 ώρες.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο χημικού πολέμου

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση χρήσης χημικών όπλων κατά του συριακού λαού από την κυβέρνηση επεξεργάζεται ο Λευκός Οίκος όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου,Τζέι Κάρνεϊ.

"Ανησυχούμε με την ιδέα ότι ένα καθεστώς υπό πολιορκία θα σκεφτεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των Σύρων", είπε ο Κάρνεϊ χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα σχέδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε ότι η χώρα της θα αναλάβει δράση εάν η Δαμασκός κάνει χρήση τέτοιων όπλων.

Οι δηλώσεις της τελευταίας προκάλεσαν την αντίδραση της Δμαασκού. "Η Συρία επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους όπλα, εάν διέθετε, εναντίον του λαού της, κάτω από οιασδήποτε συνθήκες, διότι υπερασπίζεται το λαό της", διαβεβαίωσε πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana.