Στο μικροσκόπιο “ακατάλληλα” σχολεία στη Ν. Αφρική

Ζητήματα ηθικής αλλά και καλαισθησίας ήχου εγείρουν οι αρχές μιας αφρικανικής επαρχίας για τα ονόματα των σχολείων, και εξετάζουν την αλλαγή της ονομασίας τους.

Για χρόνια σχολεία στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής έχουν λάβει ονόματα της φυλής των Ζουλού και Αφρικάανς, τα οποία όταν μεταφράζονται στα αγγλικά θα μπορούσαν να “λαμπρύνουν” κάθε βιογραφικό. Περιλαμβάνουν ονόματα όπως “Mathangetshitshi” που σημαίνει “μηροί μιας παρθένου”, “Esinqeni” που μεταφράζεται “στα οπίσθια” και ένα με το οποίο γενιές μαθητών φανατίζονται, το “Tilongo”, το οποίο στα αγγλικά σημαίνει φυλακή.

Τώρα σε μια αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος της επαρχίας οι αρχές αναφέρουν ότι 15 ανορθόδοξα σχολικά ονόματα πρέπει να καταργηθούν.

“Δεν είναι εκπαιδευτικά εύηχα και θα πρέπει να αλλαχθούν” δήλωσε ο Senzo Mchunu, ένας εκπαιδευτικός σύμβουλος στην επαρχία KwaZulu-Natal. “Τέτοια ονόματα δεν αποπνέουν έμπνευση”.

Άλλα χαρακτηριστικά ονόματα σχολείων στην ίδια περιοχή είναι το “Mgwazeni” που μεταφράζεται ως “μαχαίρωσε τον”, το “Ukufakwakhe” δηλαδή “ο θάνατός του”, το “Hlaba” όπως λέμε “σφαγή” ή το “Mkhuthuzeni” δηλαδή “πορτοφολάς”.

Ο Mchunu τονίζει ότι σχολεία που φέρουν ακατάλληλα Αφρικάανς ονόματα πρέπει επίσης να αλλάξουν ονομασία. Ένα εξ αυτών, λέει, θα μπορούσε να είναι το γυμνάσιο Vegkop το οποίο μεταφράζεται ως “λόφος της μάχης”.

Τα Αφρικάανς (Afrikaans) είναι μια δυτική γερμανική γλώσσα, συγγενής με τα ολλανδικά. Απαντάται κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια και σε μικρότερη συχνότητα και στην Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια.