Διαφωνούν Πούτιν και Ερντογάν για τη Συρία

Με εμφανείς τις διαφορές ως προς τις θέσεις τους για την επίλυση της κρίσης στη Συρία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη οι δύο ηγέτες άφησαν να εννοηθεί ότι ναι μεν συμφωνούν στο θέμα του μέλλοντος της Συρίας, αλλά πως διαφωνούν για τη μέθοδο με την οποία θα οδηγηθεί η χώρα στο μέλλον αυτό.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για νέες ιδέες από την πλευρά της Άγκυρας, τις οποίες θα εξετάσει ενώ αναφορικά με την παράταξη πυραύλων Πάτριοτ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έκανε φανερή την αντίθεσή του. Όπως είπε: “Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να υπάρξουν πρόσθετα πράγματα που θα κλιμακώσουν την ένταση. Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε δικηγόρος του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη. Προτού προβούμε σε κάποια βήματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε τα αποτελέσματά τους”.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι “κοινός στόχους των δύο χωρών είναι να κυριαρχήσει η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας και να οικοδομηθεί η ειρήνη και σταθερότητα”.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για σειρά διμερών συμφωνιών με πρώτο αυτό της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας.

“Η Ρωσία είναι δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία” είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι ο όγκος αυτός το 2011 ήταν 30 δις δολάρια και ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι για το 2012, 35 δις δολάρια.

Το επόμενο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών θα δοθεί στη Ρωσία, το 2013, όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν.