Αμερική και Κίνα σε τριήμερες συζητήσεις στη Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκίνησαν ένα τριήμερο συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών με σκοπό να διευθετήσουν τη πολυσύνθετη σχέση τους ως μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος χθες.

Η ετήσια συνάντηση έφερε στην Ουάσινγκτον πάνω από 400 Κινέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που έχουν οδηγήσει τις δύο χώρες - οι οποίες διεξήγαγαν 590 δις δολάρια σε εμπόριο μεταξύ τους πέρσι - σε όξυνση των σχέσεων. Στις ανησυχίες των ΗΠΑ περιλαμβάνονται η επεκτατική πολιτική της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών ιδιαίτερα από Κινέζους χάκερ, και περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην αμερικανική εμπορική δραστηριότητα στην Κίνα.

Τα κοινά θέματα για τα οποία θα συζητήσουν μια στενότερη συνεργασία περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, κοινές ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Νότιας Κορέας, η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, και στήριξη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Και οι δύο πλευρές αναμένονται να συζητήσουν μια διμερή επενδυτική συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση τα τελευταία επτά χρόνια και έχει καθυστερήσει λόγω εμποδίων και από τις δύο χώρες, ενώ η Κίνα αναμένεται να ασκήσει πίεση για να συμπεριληφθεί το γουάν στη λίστα των αποθεματικών νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μεταξύ των αξιωματούχων που θα αναλάβουν τις συζητήσεις είναι ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο υπουργος Οικονομίας, ενώ από την πλευρά της Κίνας είναι ο αντιπρόεδρος, πολιτειακός σύμβουλος και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας έχει επίσης σκοπό να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη στη Ουάσινγκτον το Σεπτέμβριο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.