Συνεχίζεται ο πόλεμος, χωρίς τα όπλα

“Είχαμε πει ότι η αλλαγή του καθεστώτος για τους Παλαιστίνιους στον ΟΗΕ δεν θα μείνει αναπάντητο” διαμήνυσε η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Και ενός “ναι” μύρια κακά έπονται. Μπορεί στο αιγυπτιακό έδαφος να συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όμως η εκεχειρία δεν υπάρχει στην ταραγμένη αυτή περιοχή, παρά μόνο -και αυτό προσωρινά ίσως, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία ετών- στο πεδίο της μάχης.

Έτσι, μετά το “ναι” της πλειοψηφίας των χωρών- μελών του ΟΗΕ σε αναβάθμιση του καθεστώτος για τους Παλαιστίνιους σε κράτος- μη μέλος παρατηρητή και την ώρα που ο Αμπάς γινόταν δεκτός στη Γάζα με τιμές ήρωα, το Τελ Αβίβ ανακοίνωνε την ανέγερση 3.000 επιπλέον κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας. “Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ και σε όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο χάρτη των στρατηγικών ενδιαφερόντων του Ισραήλ” αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Μάλιστα, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις πιέσεις, ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει από τους Παλαιστίνιους φόρους και τελωνειακά έσοδα 92 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Γιουβάν Στάινιτς, "δε σκοπεύω να μεταβιβάσω αυτόν τον μήνα τους οφειλόμενους στην Παλαιστινιακή Αρχή φόρους. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι οφειλές της Παλαιστινιακής Αρχής στην εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας του Ισραήλ".

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τους εποικισμούς

Για “θανατηφόρο χτύπημα” στις ειρηνευτικές συνομιλίες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά την ανακοίνωση για το σχέδιο εποικισμών. “Εξαιρετικά ανήσυχη” δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Ακόμη και η σύμμαχος του Ισραήλ, ΗΠΑ, καταδίκασε έντονα το ισραηλινό σχέδιο χαρακτηρίζοντας το “αντιπαραγωγικό” για την ειρήνευση. Το σχέδιο καταδίκασε και η Γερμανία, η οποία απείχε από την ψηφοφορία για την αλλαγή καθεστώτος για τους Παλαιστινίους.

Περίπου 500.000 Εβραίοι ζουν σε περισσότερους από 100 οικισμούς που βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι εποικισμοί είναι παράνομοι.