Το βάναυσο τελετουργικό εξαγνισμού των θυμάτων βιασμού στην Ινδία

Τα θύματα των βιασμών στην Ινδία είναι πάρα πολλά καθώς το φαινόμενο αποτελεί μάστιγα στη χώρα. Η τραγική εμπειρία για τις γυναίκες και τα κορίτσια αυτά δεν σταματά στο έγκλημα αυτό σε βάρος τους. Το μετά είναι ακόμη χειρότερο: γίνονται "μιάσματα", δακτυλοδεικτούμενες και συχνά τις εκδιώκουν η οικογένεια και οι κοινωνίες που ζουν. Σε κάποια θύματα δίνεται μια δεύτερη "ευκαιρία": αρκεί να υποβληθούν σε ένα βάναυσο τελετουργικό εξαγνισμού!

Το τελετουργικό λέγεται "chokha thavani viddhi". Το θύμα του βιασμού υποχρεώνεται να σταθεί μπροστά σε έναν από τους γηραιούς του χωριού (ο συγκεκριμένος "τίτλος" έχει και μεγάλη θρησκευτική σημασία στην Ινδία) και να απαντά σε ερωτήσεις του (κάτι σαν ανάκριση).

Στο τέλος της ανάκρισης, ο γηραιός ρωτά την εξαγνιζόμενη αν έχει μονό ή ζυγό αριθμό από βελόνες άχυρα έχει στο σακί που έχει μαζί του. Αν η εξαγνιζόμενη απαντήσει σωστά, το τελετουργικό έχει ολοκληρωθεί. Αν απαντήσει λάθος υποβάλλεται στην ίδια ανάκριση, μόνον που τώρα έχει και μια πέτρα 10 κιλών στο κεφάλι της.

Η διαδικασία συνεχίζει μέχρι ο γηραιός να αποφανθεί ότι η εξαγνιζόμενη λέει την αλήθεια.

Μάλιστα το τελετουργικό αυτό μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες.

Ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτό το βάναυσο τελετουργικό δεν είναι γνωστός, πιστεύεται όμως ότι είναι πάρα πολλές αφού είναι η μοναδική τους ευκαιρία να ξαναγίνουν δεκτές στην κοινότητα τους, μετά το έγκλημα που ασκήθηκε σε βάρος τους...

Με πληροφορίες από το BBC