Νεκρός ο διαβόητος “μονόφθαλμος μαχητής” Μοχτάρ Μπελμοχτάρ

Ο διαβόητης αλγερινός ισλαμιστής εξτρεμιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση μέσα στη Λιβύη, ως μέρος μιας αποστολής συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε σλημερα η κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο Μπελμοχτάρτ ήταν αρχικά ανώτερος διοικητής της βορειοαφρικανικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα. Μάλιστα, ως ηγέτης της νεοσύστατης οργάνωσης "Υπογράφοντες με Αίμα", πραγματοποίησε το 2013 την επίθεση στις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην αλγερινή Σαχάρα. Στη συνέχεια έγινε επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών, που αυτοαποκαλούνταν «Ταξιαρχία Κουκουλοφόρων» και είχαν αποκηρύξει το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Πάντα όμως θεωρείτο εξαιρετικά επικίνδυνος. 

Νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη χθεσινή νύκτα "αντιτρομοκρατικό πλήγμα" κατά προσώπου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Λιβύη. 

Ωστόσο, καθώς η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της και επειδή στο παρελθόν είχαν υπάρξει κι άλλες ανακοινώσεις για την εξόντωση του Μπελμοχτάρ, η είδηση του θανάτου του αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. 

Στο διεθνή Τύπο είναι γνωστός ως «ο μονόφθαλμος μαχητής της Τζιχάντ που τα έβαλε με την Αλ Κάιντα”. Πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι σίγουρα “ένας άνθρωπος που δεν θα έπρεπε να είναι ζωντανός»: η διεθνής αντιτρομοκρατία αλλά και πολλά προσβεβλημένα στελέχη της Αλ Κάιντα θέλουν την κεφαλή του επί πίνακι.

Πολλοί ειδικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως αυτό που τον κάνει άτρωτο και «Άπιαστο» (όπως είναι το παρατσούκλι του) είναι οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί με φυλές Τουαρέγκ της ερήμου που τον προμηθεύουν με τα απαραίτητα αλλά του προσφέρουν και ασφαλή καταφύγια στις ατελείωτες και απροσπέλαστες για τους πολλούς αμμώδεις εκτάσεις της Βορείου Αφρικής.