Στο αρχείο ο θάνατος τεσσάρων μικρών Παλαιστίνιων σε παραλία της Γάζας

Πέρσι το καλοκαίρι ο θάνατος τεσσάρων μικρών παιδιών από ισραηλινά πυρά ενώ αυτά έπαιζαν αμέριμνα σε παραλία της Γάζας, προκάλεσε την παγκόσμια αγανάκτηση και οι φωτογραφίες από το τραγικό συμβάν έκαναν το γύρο του κόσμου. 

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι για τον θάνατο των παιδιών δεν ευθύνεται κανείς γιατί η πολεμική αεροπορία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για παιδιά και «τα εξέλαβε ως ενόπλους που έτρεχαν σε μια περιοχή, η οποία χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από μαχητές». 'Ετσι η υπόθεση έκλεισε χωρίς να ασκηθούν διώξεις. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα τέσσερα αγόρια, ηλικίας 9 έως 11 ετών, έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία όταν σημειώθηκε η αεροπορική επιδρομή (κεντρική φωτό). 

Στον πόλεμο του 2014 μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές τουλάχιστον 1500 άμαχοι Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ δηλώνει ότι προσπάθησε να αποτρέψει την ύπαρξη απωλειών μεταξύ των αμάχων και κατηγορεί την Χαμάς ότι τις προκαλούσε με την δράση της μέσα σε αστικές περιοχές. 

Η διεξαγωγή του πολέμου αποτελεί το αντικείμενο διαφόρων διεθνών ερευνών, τις οποίες το Ισραήλ κρίνει ως μεροληπτικές και σημειώνει ότι μπορεί το ίδιο να απονείμει δικαιοσύνη. 

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες επιδιώκουν να προσαχθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης Ισραηλινοί ηγέτες για να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Γι'αυτό ζήτησαν να προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, του οποίου έγιναν μέλη την 1η Απριλίου. 

Ο θάνατος των τεσσάρων αγοριών σε παραλία της Γάζας ενδέχεται να είχε ενταχθεί στον φάκελο που υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά των Ισραηλινών ηγετών.