Κίνα: Ισόβια στον άλλοτε πανίσχυρο αρχηγό της εσωτερικής ασφάλειας

Επειτα από μια μυστική δίκη, η Κίνα καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον ισχυρό πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, διαρροή κρατικών απορρήτων και κατάχρηση εξουσίας, στο πλαίσιο του πιο συνταρακτικού σκανδάλου διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί στην Κίνα εδώ και 70 χρόνια.

Ο 72χρονος Ζου, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες τον Απρίλιο, δικάσθηκε στις 22 Μαΐου στην πόλη Τιαντζίν, παραδέχθηκε την ενοχή του και αποφάσισε να μην εφεσιβάλει την ετυμηγορία, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στις τηλεοπτικές εικόνες, ο γνωστός για τα κατάμαυρα μαλλιά του Ζου παρά την ηλικία του, εμφανίσθηκε με λευκή και πιο αραιή κόμη και με σκυμμένο το κεφάλι δλωσε: "Μετανοώ που έβλαψα την υπόθεση του κόμματος". 

Το πρώην αφεντικό της πανίσχυρης κομμουνιστικής αστυνομίας είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1941 που το κομμουνιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία. Η απόφαση να δικασθεί ο Ζου υπογραμμίζει την υπόσχεση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, ο Ζου φρουρούνταν από στρατιώτες και όχι από μέλη της αστυνομίας την οποία διοικούσε ενώ είχε να εμφανισθεί δημόσια από το φθινόπωρο του 2013. 

Τα φερόμενα εγκλήματα του Ζου έλαβαν χώρα στη διάρκεια δεκαετιών, στις περιόδους κατά τις οποίες είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της China National Petroleum Corporation (CNPC), επικεφαλής του κόμματος στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.