Να φυτέψει 600 δέντρα η ποινή αστυνομικού που ψέκασε δακρυγόνα!

Να φυτέψει 600 δέντρα! Αυτή είναι η - μάλλον ασυνήθιστη- ποινή που επέβαλε δικαστήριο στον Τούρκο αστυνομικό που ψέκασε με σπρέι δακρυγόνου μια γυναίκα που φόραγε ένα κόκκινο φόρεμα, μια φιγούρα που έγινε σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα πριν από δύο χρόνια.

Η γυναίκα με τα κόκκινα, η Τσεϊντά Σουνγκούρ, έγινε σύμβολο όταν το στιγμιότυπο που την ψεκάζει με χημικά στο πρόσωπο ο αστυνομικός Φατίχ Ζενγκίν, κάνοντας τα μαλλιά της να κυματίσουν στον αέρα, διαδόθηκε τάχιστα σε όλο τον κόσμο, από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύτηκε σε αφίσες, κούπες, αλλά και αυτοκόλλητα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε ότι ο Φατίχ είναι ένοχος για "πρόκληση εκ προθέσεως σωματικών βλαβών" και "ανάρμοστη συμπεριφορά". Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή "λόγω καλής διαγωγής", μια ποινή που ο Ζενκίν θα εκτίσει μόνο εάν επαναλάβει το ίδιο αδίκημα τα επόμενα 5 χρόνια.

Επιπλέον, ωστόσο, του επέβαλε να φυτέψει τα 600 δέντρα και να προσέχει για ένα διάστημα έξι μηνών την ανάπτυξή τους.

Η ποινή αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως ειρωνεία εκ μέρους του δικαστή: οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν λόγω της οικοδόμησης του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο καθώς όπως υποστηριζόταν δεν είχαν "καμία σχέση με τα δέντρα".