Αποφυλακίζεται τον Αύγουστο ο Πιστόριους – Θα αφεθεί ελεύθερος με αναστολή

Ο Νοτιοαφρικανός Χρυσός Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, που εκτίει ποινή πενταετούς κάθειρξης για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ το 2013, η οποία συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος στις 21 Αυγούστου, έπειτα από φυλάκιση δέκα μηνών.

"Συνιστούμε να τεθεί υπό καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας στις 21 Αυγούστου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακ Μοντίζε, επίτροπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής. "Η αρμόδια επιτροπή θα λάβει μία απόφαση αυτή την εβδομάδα". 

"Ο 'Οσκαρ θα αφεθεί ελεύθερος με αναστολή έως τα τέλη Αυγούστου", δήλωσε μέλος της οικογένειας του Πιστόριους στο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, πηγή του ανώτατου δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής είχε δηλώσει στο AFP πως η εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν οι εισαγγελείς στην καταδίκη του Πιστόριους σε πενταετή κάθειρξη θα γίνει τον Νοέμβριο.

Η φυλακή Kgosi Mampuru της Πραιτόρια που εκτίει την ποινή του ο Πιστόριους είναι το "σπίτι" συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών, βιαστών, πληρωμένων δολοφόνων και άλλων βαρυποινιτών. Μάλιστα, ήταν η επίσημη φυλακή και τόπος εκτέλεσης των θανατοποινιτών μέχρι το τέλος του απαρτχάιντ. 

Η 29χρονη Στέενκαμπ, απόφοιτος της Νομικής και μοντέλο, σκοτώθηκε το 2013, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν ο Πιστόριους την πυροβόλησε μέσω της πόρτας της τουαλέτας, που ήταν κλειδωμένη από μέσα, στο πολυτελές σπίτι του στην Πρετόρια. 

Εισαγγελείς είχαν ζητήσει να καταδικαστεί για φόνο, όμως ο αθλητής υποστήριξε πως πυροβόλησε θεωρώντας λανθασμένα πως πίσω από την πόρτα κρυβόταν ένας διαρρήκτης.

Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Αν καταδικαστεί για φόνο, ο Πιστόριους μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών.