Πέντε νεκροί από κατάρρευση σήραγγας αυτοκινητοδρόμου

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής σήραγγας σε αυτοκινητόδρομο, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, ανακοίνωσαν τα συνεργεία διάσωσης.

 Πέντε άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο αυτοκίνητό τους το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες περίπου στη μέση της σήραγγας Σασάγκο, μια από τις μεγαλύτερες της Ιαπωνίας με μήκος 4,7 χιλιόμετρα, και οι σοροί τους βρέθηκαν απανθρακωμένοι, διευκρίνισε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί αφού και ένα άλλο αυτοκίνητο πήρε φωτιά και άλλα έχουν καταπλακωθεί από πλάκες τσιμέντου που ξεκόλλησαν από την οροφή", πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να ανασυρθούν τα πτώματα, αλλά και για να υπάρξει πρόσβαση στους οδηγούς και στους επιβάτες που πιστεύεται πως έχουν παγιδευτεί.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης των οδηγών που έχουν παγιδευτεί στη σήραγγα διακόπηκαν νωρίτερα εξαιτίας του κινδύνου νέας κατάρρευσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Τουλάχιστον δύο γυναίκες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Το δυστύχημα συνέβη στις οκτώ το πρωί τοπική ώρα όταν τμήμα της οροφής της σήραγγας Σασάγκο κατέρρευσε σε μήκος πενήντα μέτρων.

Η σήραγγα είναι από τις μεγαλύτερες της Ιαπωνίας και έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα.

Δύο αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από κομμάτια τσιμέντου και άλλο ένα πήρε φωτιά, δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε πως η φωτιά περιορίστηκε τρεις ώρες αργότερα. Το τμήμα της οροφής που κατέρρευσε βρίσκεται περίπου στη μέση της σήραγγας.

"Κατάφερα να βγω από τη σήραγγα, αλλά τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά μου παγιδεύτηκαν. Το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί καλά και δεν μπορούσαμε να δούμε σε απόσταση μεγαλύτερη τους ενός μέτρο εξαιτίας του καπνού", δήλωσε ο Καζούια Τεζούκα, δημοσιογράφος της ιαπωνικής κρατικής τηλεόρασης NHK,ο οποίος βρισκόταν μέσα στη σήραγγα με κατεύθυνση το Τόκιο όταν συνέβη το δυστύχημα.

Στην είσοδο της σήραγγας προς την πλευρά της ιαπωνικής πρωτεύουσας βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα και από εκεί βγαίνουν δεκάδες άνθρωποι, που διέσχιζαν τον αυτοκινητόδρομο τη στιγμή του δυστυχήματος.

Μια 28χρονη γυναίκα που κατάφερε να βγει από τη σήραγγα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι έχουν απογίνει οι πέντε συνεπιβάτες της στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Η σήραγγα που διασχίζει την περιοχή κοντά στο όρος Φούτζι αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας Τσούο που ενώνει το Τόκιο με την δυτική και κεντρική Ιαπωνία.

Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο στην Ιαπωνία από το 1996 όταν κατέρρευσε σήραγγα πάνω σε αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο προκαλώντας το θάνατο είκοσι ανθρώπων.