Στις 15 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα

Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας για τις 15 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Απηύθυνε επίσης έκκληση για σοβαρό εθνικό διάλογο που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα η Συντακτική Συνέλευση της χώρας σε επίσημη τελετή στο Κάιρο παρέδωσε το τελικό σχέδιο του Συντάγματος στον Μόρσι ώστε να μπορέσει να το εγκρίνει πριν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Η Συνέλευση, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, ολοκλήρωσε την ψηφοφορία επί του σχεδίου του Συντάγματος την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδήλωσαν προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο Μόρσι, η απόφαση του οποίου για διεύρυνση των εξουσιών του προκάλεσε κατακραυγή.

Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, σημαντική προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο "αγώνας θα συνεχιστεί", υποστηρίζοντας πως το σχέδιο Συντάγματος του Μόρσι υπονομεύει τις βασικές ελευθερίες και παραβιάζει οικουμενικές αξίες.

"Ο Μόρσι θέτει σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο Συντάγματος που υπονομεύει τις βασικές ελευθερίες και παραβιάζει οικουμενικές αξίες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί", τονίζει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στον λογαριασμό του στο Twitter.