Πακιστάν: Αθωώθηκαν οι δράστες που πυροβόλησαν τη Μαλάλα Γιουσαφζάι

Οι οκτώ από τους δέκα Πακιστανούς που είχαν κατηγορηθεί για την ένοπλη επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της έφηβης που αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, απελευθερώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πολλές πηγές στο Πακιστάν.

Η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι τον Οκτώβριο του 2012 από αντάρτες Ταλιμπάν που επιτέθηκαν στο σχολικό λεωφορείο το οποίο την μετέφερε στο σπίτι της από το σχολείο της στο Σουάτ. Το 2014, η νεαρή ακτιβίστρια τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινωθεί ότι δικαστήριο της Σουάτ καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δέκα άνδρες, οι οποίοι είχαν υποκινήσει την επίθεση σε βάρος του κοριτσιού. Οι ύποπτοι είχαν συλληφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις μετά από μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, η οποία έγινε σε συνεργασία με την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών και δεν είχε διαρρεύσει καμία πληροφορία για τη δίκη τους στα μέσα ενημέρωσης, μέχρι την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Σήμερα ωστόσο ο αστυνομικός διευθυντής του Σουάτ, είπε ότι, σε αντίθεση με την ανακοίνωση του Απριλίου, μόνο οι δύο από τους υπόπτους καταδικάστηκαν ενώ οι υπόλοιποι οκτώ αθωώθηκαν.

Η αθώωση των οκτώ από τους δέκα κατηγορούμενους αποκαλύφθηκε αρχικά από τη βρετανική εφημερίδα The Mirror και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από μια δικαστική πηγή, σύμφωνα με την οποία απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος τους. Όμως ο εισαγγελέας Ναΐμ Χαν υποστήριξε ότι όλοι τους είχαν ομολογήσει στο δικαστήριο ότι βοήθησαν στον σχεδιασμό της επίθεσης. Ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στις 18 Μαΐου, όμως οι οκτώ είχαν αποφυλακιστεί ήδη στις 30 Απριλίου.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του στρατού από τη Μινγκόρα διέψευσε την ανακοίνωση, κατηγορώντας την αστυνομία ότι λέει ψέματα και ότι οι δέκα κατηγορούμενοι έχουν όλοι τους καταδικαστεί σε ισόβια. Ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι πυροβόλησε τη Μαλάλα, ο οποίος σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές ονομάζεται Αταουλάχ Χαν, έχει διαφύγει στο Αφγανιστάν μαζί με τον ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν, τον μουλά Φαζλουλάχ που διέταξε την επίθεση.