Άνοιγμα της Τουρκίας προς τον αραβικό κόσμο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε τις αραβικές χώρες να ενώσουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, αρχής γενομένης από το παλαιστινιακό ζήτημα και τη συριακή κρίση.

"Η τουρκο-αραβική συνεργασία και αλληλεγγύη θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη λύση των κρίσεων στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα", τόνισε ο Νταβούτογλου ενώπιον αντιπροώπων 21 χωρών, ανάμεσά τους 12 υπουργοί Εξωτερικών, σε τουρκο-αραβικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νταβούτογλου έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της περιφερειακής πολιτικής ατζέντας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καθεστώς "κράτους-παρατηρητή" που απέκτησε η Παλαιστίνη στον ΟΗΕ, αλλά επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δε θα έχει "εκπληρώσει το ηθικό, νομικό και πολιτικό χρέος της" στους Παλαιστινίους παρά μόνον όταν η Παλαιστίνη θ΄αναγνωριστεί πλήρως ως κράτος.

"Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπει, μια ισραηλινή κυβέρνηση να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή με μια ανεύθυνη πολιτική και με την άρνησή της για ένα συμβιβασμό", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

"Ήλθε ο καιρός να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στην πολιτική του Ισραήλ που καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του διατυπώνονται ενώ το Ισραήλ, αντιδρώντας στο καθεστώς κράτους-παρατηρητή που απέκτησε η Παλαιστίνη στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε σχέδια για ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς.

Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε εξάλλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τους Άραβες ομολόγους του να συνεργαστούν για να θέσουν τέλος στη "σφαγή του συριακού λαού" από το καθεστώς της Δαμασκού και έκανε λόγο για "τεστ συνείδησης όχι μόνο των μουσουλμάνων και των αράβων, αλλά της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της".

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η συνεργασία πρέπει να επικεντρωθεί στον τερματισμό της ισραηλινής "κατοχής".

"Πρέπει τώρα να συνεργαστούμε για να θέσουμε τέλος στην κατοχή από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών", τόνισε ο αλ-Αράμπι.

Απευθυνόμενος στις αραβικές αντιπροσωπείες στη διάρκεια προγεύματος, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στο γεγονός ότι η Παλαιστίνη παραμένει, παρά τις εξελίξεις στον ΟΗΕ, μια "χώρα υπό κατοχή".

"Πρέπει να δούμε και να παραδεχτούμε ότι η Παλαιστίνη είναι και αυτή μια χώρα υπό κατοχή, παρά το γεγονός ότι απέκτησε το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή", είπε και απηύθυνε έκκληση για ενότητα των Παλαιστινίων για να μπορέσουν να σχηματίσουν "ένα κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ".

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών συναντώνται κάθε χρόνο από το 2008 για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.