Νιγηρία: Νεκρός από έκρηξη σε αγορά της πόλης Μαϊντουγκούρι

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σήμερα στην αγορά Γκαμπόρου, στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, δήλωσαν ένας κάτοικος και μία στρατιωτική πηγή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δήλωσε στο Ρόιτερς νοσοκομειακή πηγή. Άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Χθες Σάββατο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε τέμενος ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας που προηγήθηκε, μαχητές της Μπόκο Χαράμ είχαν εξαπολύσει επίθεση στα περίχωρα της πόλης. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η στρατιωτική πηγή δήλωσε πως τα εκρηκτικά στη σημερινή έκρηξη ήταν κρυμμένα σε ένα σακί με κάρβουνο μέσα στην αγορά, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το κτίριο των κρατικών τελωνείων.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επιθέσεις, όμως φέρει τη σφραγίδα της Μπόκο Χαράμ.

Από την πρωτεύουσα της νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο, όπου κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια η εξέγερση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα υπακούει στον ισλαμικό νόμο (σαρία).

"Άκουσα τον ήχο από μία έκρηξη βόμβας μέσα στην αγορά Γκαμπόρου καθώς έφθανα στην περιοχή για να αγοράσω λαχανικά. Αργότερα ένα ασθενοφόρο βγήκε μεταφέροντας τέσσερις ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά", δήλωσε η κάτοικος Φελίτσια Εμανουέλ.

Η οργάνωση δείχνει να επανέρχεται στις τακτικές του αντάρτικου αφότου έχασε έδαφος το οποίο είχε καταλάβει το 2014, έπειτα από τις επιτυχείς επιθέσεις που εξαπέλυσαν τους τελευταίους μήνες στρατεύματα από το Τσαντ, τον Νίγηρα, καθώς και νιγηριανά στρατεύματα. Διατηρεί ένα τελευταίο προπύργιο στο δασικό καταφύγιο Σαμπίζα.