Την αρχαία πόλη – κόσμημα Παλμύρα κατέλαβαν οι τζιχαντιστές

Αναρίγησε όλος ο κόσμος στην είδηση ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν μια πόλη κόσμημα του αρχαίου κόσμου, με ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά μνημεία, την Παλμύρα της Συρίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Ωστόσο οι καταστροφές αρχαίων μνημείων και κειμηλίων από τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών (π.χ στη Νιμρούντ) δεν αφήνουν σημαντικές ελπίδες ότι η Παλμύρα θα γίνει σεβαστή.

Οι δυνάμεις της οργάνωσης ελέγχουν επίσης την αεροπορική βάση της Παλμύρας, τη φυλακή και το αρχηγείο των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Περισσότεροι από 100 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην πόλη της Παλμύρας και στα περίχωρά της.

Η Μάχη Του Κόσμου

Εκατοντάδες αγάλματα μετέφεραν οι αρχές πανικόβλητες από την Παλμύρα ενώ οι τζιχαντιστές πλησίαζαν επικίνδυνα. Ωστόσο τα μεγάλα και σημαντικά μνημεία είναι αδύνατον να μεταφερθούν.

"Είναι η μάχη ολόκληρου του κόσμου αυτή" λέει στο BBC ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας, Maamoun Abdul Karim και ζήτησε από τον υπό τους Αμερικανούς συνασπισμό να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταστραφεί ο αρχαιολογικός τόπος.

Η Παλμύρα βρίσκεται σε μια νευραλγικής σημασίας περιοχή, στους δρόμους μεταξύ της Δαμασκού, της ανατολικής πόλης Ντεϊρ αλ-Ζουρ και των πηγών φυσικού αερίου της Συρίας.

Η πόλη κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 1ο π.Χ. αιώνα και κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. έφτασε στο απόγειο της, στη φάση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν η σπουδαιότερη πόλη που δεν έμοιαζε με καμία άλλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Την ονομάζουν και Βενετία της Άμμου αφού αποτέλεσε εξίσου σημαντικό κέντρο εμπορίου με τη Βενετία, μόνον που όπου νερό για τη Βενετία η Παλμύρα είχε... άμμο!