Ο Μπιν Λάντεν προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τον γιο του

Ένα μήνα πριν Αμερικανοί κομάντος σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν το 2011, οι συνεργάτες του προσπάθησαν να τον φέρουν σε επαφή με τον αγαπημένο του γιο Χάμζα, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράκ, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες (Πέμπτη πρωί ώρα Ελλάδας) στις ΗΠΑ.

Σε μήνυμα από τον Απρίλιο του 2011, κάποιος υπάλληλος της οργάνωσης Αλ Κέιντα επωνομαζόμενος "Μαχμούντ" έγραψε στον Μπιν Λάντεν περιγράφοντας τις προσπάθειές του να φέρει λαθραία τον γιό του, ένα από πολλά παιδιά του αρχηγού της οργάνωσης, σε συνάντηση με τον πατέρα του. "Προσπάθησα να βρω τρόπο να σας τον φέρω στον κύριο δρόμο, αλλά δεν μπόρεσα λόγων των εντατικοποιημένων μέτρων ασφάλειας και των ερευνών", έγραφε ο Μαχμούντ.

Το γράμμα ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες έγγραφα που κατάσχεσαν οι κομάντος μετά από μία ριψοκίνδυνη επιδρομή στη κρυφή κατοικία του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν το Μάιο του 2011, και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Χάμζα και άλλα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανόμενης και της μητέρας του Χαϊρίγια (τρίτη σύζυγο του Μπιν Λάντεν), ζούσαν επί σειρά ετών στο Ιράν, όπου διέφυγαν μετά τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν εναντίον της Αλ Κέιντα στο Αφγανιστάν.

Σε μήνυμα στον πατέρα του τον Ιούλιο του 2009, ο Χάμζα εξέφραζε τη θλίψη πώς είχαν χωρίσει όταν ήταν κάτω από 13 χρονών και μπορεί να μην τον γνώριζε ο πατέρας του, προσθέτοντας, "Αυτό που πραγματικά με λυπεί είναι ότι οι λεγεώνες των μουτζαχεντίν [τζιχαντιστές] έχουν προελάσει και εγώ δεν είμαι μαζί τους".

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν ο Χάμζα Μπιν Λάντεν κατάφερε να δει τον πατέρα του πριν την αιφνιδιαστική επιδρομή των Αμερικανών, ενώ ένας αξιωματούχος είπε ότι δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Χάμζα σήμερα, ή αν είναι ακόμα ζωντανός.