Ινδονησία προς ψαράδες: Μη σώζετε μετανάστες και ας πνίγονται

Εντολή προς τους ψαράδες να μην σώζουν μετανάστες ακόμη και αν αυτοί πνίγονται έδωσε η κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Την ίδια στιγμή, στη Μαλαισία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε συνάντηση την Τετάρτη στην Κουάλα Λουμπούρ με τους ομολόγους του της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας για να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, μεταδίδει το BBC.

Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ακυβέρνητα πλοία ανοικτά της Ινδονησίας.

Οι κυβερνήσεις της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει μια συντονισμένη απάντηση στο δράμα των χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων από το Μπανγκλαντές και των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που φθάνουν στα ύδατά τους πάνω σε υπερφορτωμένα πλοία.

Περίπου 2.500 μετανάστες αποβιβάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Μαλαισία και την Ινδονησία ενώ περίπου 5.000 άλλοι παραμένουν στη θάλασσα μέσα σε επικίνδυνα σκάφη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποσιτισμένοι και το νερό και τα τρόφιμά τους εξαντλούνται. Επιζήσαντες που έφθασαν στις ακτές είπαν ότι πάνω στα πλοία γίνονται μάχες μέχρι θανάτου για λίγη τροφή.

Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη απωθούν ή ρυμουλκούν μακριά από τις ακτές τους τα πλοία αυτά που είναι υπερφορτωμένα με μετανάστες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έκανε λόγο για ένα "θαλάσσιο πινγκ-πονγκ με ανθρώπινες ζωές". Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι μετανάστες θα πεθάνουν στη θάλασσα, αν οι χώρες της περιοχής δεν τους δεχθουν.

Ωστόσο το BBC μεταδίδει πως αξιωματούχοι του στρατού είπαν σήμερα σε ψαράδες της ινδονησιακής επαρχίας Άτσεχ οι οποίοι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε διασώσεις μεταναστών, να μην πραγματοποιήσουν άλλες διασώσεις.

Κανένας δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα εξαιτίας του φόβου ότι θα τιμωρηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Λάνγκσα, όμως ένας ψαράς είπε ότι, παρά την προειδοποίηση, θα συνεχίσουν να σώζουν ανθρώπους, όταν τους βλέπουν να πνίγονται.

"Είναι ανθρώπινα όντα, πρέπει να τους σώσουμε", είπε.

Ο ινδονήσιος στρατιωτικός εκπρόσωπος Φουάντ Μπάσια είπε πως οι ψαράδες μπορούν να παραδίδουν τρόφιμα, καύσιμα και νερό στα πλοία με τους μετανάστες ή να τους βοηθούν σε επισκευές, όμως απαγορεύεται να τους μεταφέρουν στην ακτή.