Παγκόσμια πρώτη σε πανομοιότυπα πακέτα τσιγάρων η Αυστραλία

Κοινή αποκρουστική εμφάνιση θα έχουν από το Σάββατο όλα τα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην Αυστραλία, με βάση τη νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το νόμο, που ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου, και έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις καπνοβιομηχανίες, όλα τα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει να είναι τα ίδια και συγκεκριμένα σε πράσινο σκούρο χρώμα με μια προειδοποίηση κατά του καπνίσματος. Το μόνο που θα τα διαφοροποιεί θα είναι το όνομα της μάρκας.

Οι καπνοβιομηχανές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νόμου όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, του οποίου οι αποφάσεις είναι οριστικές, τον επικύρωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Η British American Tobacco υποστηρίζει πως ο νόμος θα προκαλέσει έκρηξη στη μαύρη αγορά των τσιγάρων και θα ευνοήσει το οργανωμένο έγκλημα ενώ η Philip Morris έχει προειδοποιήσει πως θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Η υπουργός Υγείας Τάνια Πλίμπερσεκ τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό το κάπνισμα. "Αυτός είναι ο σκοπός όλων", επισήμανε. "Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή", πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.