Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός του Νεπάλ

O πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5.00 ανθρώπους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δωρητές σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.

“Στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν την ζωή τους σε αυτό τον φονικό σεισμό, αποφασίσαμε να κηρύξουμε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης από σήμερα”, δήλωσε ο Σουσίλ Κοϊράλα.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένοι παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις σε ολόκληρη την χώρα, όπου περιμένουν καρτερικά να φθάσει η βοήθεια, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να αξιολογήσει το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα το Σάββατο και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν πολλές ορεινές περιοχές.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στο Νεπάλ, η διανομή της ωστόσο γίνεται με αργούς ρυθμούς, λόγω κυρίως των μετασεισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνει περιοδικά το αεροδρόμιο. Οι μετασεισμοί, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, και η έλλειψη κεφαλαίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης σε αυτήν την φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν σήμερα την περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επιχειρήσεων διάσωσης. Στην πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα πάρκα, πολλοί κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές.

Στα νοσοκομεία επικρατεί συνωστισμός, ενώ το νερό, τα τρόφιμα και το ρεύμα αποτελούν δυσεύρετα αγαθά.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Εσωτερικών. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.