Λάθη στο χειρισμό του Εμπόλα παραδέχτηκε ο Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραδέχθηκε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης της επιδημίας του Έμπολα, δεσμευόμενος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές κρίσεις, σύμφωνα με ένα έγγραφο της διεύθυνσής του το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες Κυριακή.

"Μάθαμε να είμαστε ταπεινοί. Είδαμε ότι παλαιές ασθένειες σε νέα πλαίσια μονίμως προκαλούν νέες εκπλήξεις", αναφέρει το κείμενο, το οποίο έχουν συντάξει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού και ανώτατα στελέχη του.

"Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επικρίσεις σε βάρος του Οργανισμού ότι, μεταξύ άλλων, η αρχική αντίδραση του ΠΟΥ ήταν αργή και ανεπαρκής, δεν σπεύσαμε αμέσως να προειδοποιήσουμε τον κόσμο... δεν εργαστήκαμε αποτελεσματικά σε συντονισμό με άλλους εταίρους, υπήρξαν παραλείψεις στην ενημέρωση για τους κινδύνους και υπήρξε σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων", αναφέρει το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει ημερομηνία 16η Απριλίου.

Στο κείμενο αναφέρονται οκτώ "μαθήματα" που αντλήθηκαν, ιδίως σε τομείς στους οποίους η αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία του Έμπολα κρίνεται ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, όπως τα πεδία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Ορισμένοι επικριτές του οργανισμού επισήμαναν ότι ο δισταγμός του Π.Ο.Υ. να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέτειναν η επιδημία να εξελιχθεί στη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία, με 25.000 και πλέον κρούσματα και πάνω από 10.000 νεκρούς.

Στο κείμενο επίσης περιγράφονται ακόμη σε αδρές γραμμές οι σχεδιασμοί του Π.Ο.Υ. για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις.

"Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα αποτελεσματικά ξεσπάσματα μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτής της κλίμακας, τα σημερινά μας συστήματα—σε εθνικό και διεθνές επίπεδο—απλά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν", σημειώνεται.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι 34 χώρες που συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ είχαν υιοθετήσει μια απόφαση που προτείνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις είναι η δημιουργία μιας εφεδρικής δύναμης 1.000 ανθρώπων, η δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και η δημιουργία μιας αποστολής ταχείας αντίδρασης, όπως επίσης και η δημιουργία μιας πιο σφικτής δομής διοίκησης στον ΠΟΥ και η θέσπιση αυστηρότερων διεθνών υγειονομικών κανονισμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα μιας επιδημίας.

Στο κείμενο του Π.Ο.Υ. διατυπώνεται επίσης η υπόσχεση ότι θα βελτιωθούν οι επικοινωνίες του και θα αυξηθεί η διαφάνεια του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη.

Δεν είναι σαφές πότε το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΥ. Αντίθετα με άλλες ειδήσεις σχετικά με την επιδημία του Έμπολα, δεν εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους συνήθεις αποδέκτες, ούτε αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του Π.Ο.Υ. στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.