Η μεταμόσχευση πέους έσωσε τη ζωή ένος Νοτιοαφρικανού

Η πρώτη μεταμόσχευση πέους έγινε τον περασμένο μήνα σε έναν Νοτιοαφρικανό, ο οποίος ήταν ανάμεσα σ' εκείνους που έχουν ακρωτηριαστεί, θύμα των τελετών περιτομής στη Νότια Αφρική. 

Ωστόσο ο καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Στέλενμπος, Αντρέ βαν ντερ Μέρβε, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Θέμα, κατάφερε να επαναφέρει το χαμένο μόριο του συγκεκριμένου άνδρα. "Μεταμόσχευση γίνεται σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών όπου λείπει το πέος ή είναι πάρα πολύ μικρό, σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού, ατυχημάτων ή ιατρικών λαθών, όπως αυτή του Νοτιοαφρικανού που έχασε το πέος του μετά από περιτομή, σε περιπτώσεις διαφυλικών όπου η γυναίκα θέλει να γίνει άνδρας".

Ο καθηγητής εκτιμά πως περισσότεροι από 100.000 άνδρες στον πλανήτη χρειάζονται μεταμόσχευση πέους, δηλαδή περίπου το 0,03% του ανδρικού πληθυσμού. "Πιθανόν κάποιοι θεωρούν ότι μία μεταμόσχευση πέους δεν σώζει μία ζωή, ωστόσο ένας νέος άνδρας χωρίς πέος νιώθει στιγματισμένος, εξοστρακισμένος και είναι σαν νεκρός. Αν δώσουμε πίσω σε έναν τέτοιο ασθενή το πέος του, είναι σαν να τον φέρνουμε και πάλι στη ζωή", σημειώνει ο δρ Αντρέ βαν ντερ Μέρβε. 

Ηθικό ζήτημα

Σημειώνεται πάντως πως ιδιαίτερα σοβαρό ήταν το ηθικό ζήτημα στη συγκεκριμένη επέμβαση. Όπως ανέφερε τότε ο γιατρός, χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος προτού η ομάδα λάβει έγκριση για διεξαγωγή της διαδικασίας. Και αυτό διότι μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως συμβαίνει με τη μεταμόσχευση ενός άλλου οργάνου όπως για παράδειγμα η καρδιά.