“Όσοι δημοσιογράφοι δεν μεταδίδουν την αλήθεια θα εκτελούνται”

Μάλλον η ελευθερία του Τύπου είναι μια έννοια άγνωστη για τον πρωθυπουργό της Ταϋλάνδης, Πραγιούθ Τσαν Οτσά, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά όσοι δημοσιογράφοι δεν "μεταδίδουν την αλήθεια, πιθανόν θα εκτελούνται".

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του εκείνους που "δεν συμμορφώνονται με την κυβερνητική γραμμή" δήλωσε με ίχνος χαμόγελου στο πρόσωπό του ότι "πιθανώς, απλά θα τους εκτελούμε".

"Δεν υποχρεούστε να στηρίζετε τη κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να ενημερώνετε τον κόσμο για την αλήθεια", συμπλήρωσε ο Πραγιούθ Τσαν Οτσά λέγοντας ουσιαστικά ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να γράφουν με τέτοιο τρόπο που να ενισχύεται η "εθνική συμφιλίωση".

Η δήλωση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση και τον έντονο προβληματισμό από μεριάς Η.Π.Α.

"Φυσικά μας προβληματίζουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο στρατηγός Πραγιούτ είπε ότι θα μπορούσε να "εκτελεί" δημοσιογράφους που δεν μεταδίδουν την "αλήθεια", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θέλοντας να εκφράσει την ανησυχία του.

"Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν έκανε στα σοβαρά αυτή την απειλή. Δηλώσεις σαν αυτή, ακόμα και αν δεν γίνονται στα σοβαρά, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, όπου οι ελευθερίες καταστέλλονται", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Πραγιούθ Τσαν Οτσά κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι το Μάιο ενώ πριν ένα μήνα είχε διαμηνύσει δημοσίως ότι διαθέτει την εξουσία να κλείνει μέσα ενημέρωσης.