Σαουδική Αραβία: Ξεκινήσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι η χώρα του είχε ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από εσωτερική βία και της οποίας η πρωτεύουσα Σανάα ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

«Οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση» του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από το Ριάντ ώστε να αντιμετωπιστούν οι σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο αλ-Αντέλ Τζουμπέρ πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πέντε κράτη του Κόλπου ανταποκρίνονται στην έκκληση του προέδρου της Υεμένης για στρατιωτική βοήθεια

Πέντε κράτη του Περσικού Κόλπου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απαντήσουν θετικά στην έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει τη σιιτική εξέγερση των ανταρτών Χούτι.

Οι σιίτες πολιτοφύλακες κατέχουν τη πρωτεύουσα Σαναά και προελαύνουν προς το Άντεν, όπου ο πρόεδρος της Υεμένης έχει βρει καταφύγιο.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι «έχουν αποφασίσει να δεχτούν την έκκληση για βοήθεια του προέδρου Χάντι ώστε να προστατευτεί η Υεμένη και ο λαός της που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της πολιτοφυλακής των σιιτών Χούτι»

Νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι η χώρα του είχε ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη για να «υπερασπιστεί τη νόμιμη κυβέρνηση»

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Σαναά πρωτεύσας της Υεμένης

Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από κατοίκους της πόλης

Δεν έγινε γνωστή η εθνικότητα των αεροσκαφών που έπληξαν το αεροδρόμιο της Σανάα αλλά η επίθεση ακολούθησε την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το είδος της στήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στη σύμμαχό της Σαουδική Αραβία.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης θα πυροδοτήσουν «γενικότερο πόλεμο» στην περιοχή

Ένας ανώτερος ηγέτης του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης, θα πυροδοτήσει ένα «γενικότερο πόλεμο» στην περιοχή.

«Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο» προειδοποίησε το στέλεχος των Χούτι.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η Σαουδική Αραβία ήταν σε διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «ανώτατο επίπεδο» πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τη μορφή αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι στην Υεμένη, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενήμερος και γνώρισε το σχεδιασμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την στήριξή της προς τη στρατιωτική εκστρατεία, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατοικημένη περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά, έπληξαν οι αεροπορικές επιδρομές και υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων

Κατοικημένη περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά, έπληξαν οι αεροπορικές επιδρομές των αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, προκαλώντας δεκάδες θύματα, ανέφερε η ελεγχόμενη από το κίνημα των Χούτι τηλεόραση αλ-Μασιράχ. Το δορυφορικό κανάλι προέτρεψε επίσης το ιατρικό προσωπικό να μεταβεί επειγόντως σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που εκτελεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των σιιτών Χούτι στην Υεμένη χαρακτήρισε τον εναέριο χώρο της χώρας «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Αυτό μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας αλ Αραμπίγια

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι αυτός παραμένει στη βάση του στο Άντεν όπως ανέφερε ένας σύμβουλός του. «Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση έχει αποκαταστήσει την αποφασιστικότητα των πολιτών για την καταπολέμηση των Χούτι» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μαρέμ, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Χάντι.

«Ο πρόεδρος είναι σε ευχάριστη διάθεση χάρη στις χώρες του Περσικού Κόλπου, την Αίγυπτο, την Ιορδανία το Σουδάν και όλες τις χώρες της περιοχής» πρόσθεσε.

Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Σουδάν και Πακιστάν έτοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

"Η Ιορδανία, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Πακιστάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επιχείρηση", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Spa.

Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία.

Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νύκτα ότι ενεργούν σε στενό συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέρονατς επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε την άδεια για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος απευθείας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, επεσήμανε η Μπερναντέρ Μίχαν, αλλά "έχουν συστήσει κοινό πυρήνα σχεδιασμού με τη Σαουδική Αραβία για τον συντονισμό της αμερικανικής υποστήριξης".

"Καλούμε επιτακτικά τους Χούτι να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές σταρτιωτικές τους ενέργειες και να επιοστρε΄ψουν στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου...Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς ότι η βίαιη κατάληψη της Υεμένης από ένοπλη δύναμη δεν είναι αποδεκτή και ότι μία νόμιμη πολιτική μετάβαση- την οποία ο λαός της υεμένης επιθυμεί εδώ και καιρό- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων και με συναίνεση όλων των πλευρών", πρόσεθσε η εκπρόσωπος.

Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε τη νύκτα σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων που κατυέχουν οι αντάρτες Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά, στο αεροδρόμιο, σε αεροπορική βάση και στο προεδρικό μ'έγαρο, σύμφωνα με σταρτιωτικές πηγες και μαρτυρίες κατοίκων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυκτα και επέτρεψε την "εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας των ναταρτών Χούτι, έπληξε την αεροπορικής βάση Αλ-Νταϊλάμι, κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών σε συνοικία της Σαναά.