Δυνάμεις του προέδρου Χάντι απώθησαν από το Άντεν τους Χούτι

Στρατιώτες πιστοί στον Πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χάντι απώθησαν δεκάδες σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι οι οποίοι κατευθύνονταν προς την έδρα της εξουσίας του σουνίτη ηγέτη στη νότια πόλη του Άντεν, δήλωσαν πηγές στην πολιτοφυλακή και ένας τοπικός αξιωματούχος.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν χθες, Κυριακή, τη νότια πόλη Ταΐζ, συμφώνησαν αφού κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο την πρωτεύουσα να μοιραστούν την εξουσία με τον Χάντι. Αυτό δίχασε τον στρατό, το κοινοβούλιο διαλύθηκε το Φεβρουάριο και η βία εντείνεται καθώς οι Χούτι, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στο βορρά, κατευθύνονται προς νότο.

"Λαϊκές επιτροπές στο νότο και μονάδες του στρατού απώθησαν τα χαράματα της Δευτέρας μια απόπειρα διείσδυσης στο Άντεν οπλισμένων αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν ένοπλους Χούτι στην περιφέρεια αλ-Σουμπάιχα της επαρχίας Λαχτζ", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος αναφερόμενος σε μια περιοχή όπου ζουν φυλές περίπου 100 χλμ. βόρεια του Άντεν.

Πηγές στην πολιτοφυλακή των λαϊκών επιτροπών του Χάντι --μαχητές φυλών στην ενδοχώρα του Υεμενίτη προέδρου οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών στρατιωτών και υποστηρίζονται από τους σουνίτες γείτονες της Υεμένης στον Κόλπο-- δήλωσαν πως αρκετοί Χούτι σκοτώθηκαν και τρία από τα οχήματά τους καταστράφηκαν.

Στο μεταξύ, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα πως οι πολιτοφύλακες Χούτι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιθέσεις και καταχρήσεις εναντίον δημοσιογράφων, στη διάρκεια της σύγκρουσης στην Υεμένη, η οποία έχει επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, "υπήρξε μια αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και των βιαιοτήτων εναντίον δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από την Άνσαρ Αλλάχ", το κίνημα των Χούτι που ελέγχει την πρωτεύουσα Σαναά, ανέφερε η HRW, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Από τον Ιανουάριο, σιίτες πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει τις έδρες τριών δημοσιογραφικών οργανισμών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στην οποία διευκρινίζεται πάντως ότι και άλλες οργανώσεις έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις.

Η HRW αναφέρει ιδιαίτερα την περίπτωση του γνωστού δημοσιογράφου Αμπντέλ Καρίμ αλ-Χιουάνι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου στη Σαναά. Το θύμα ήταν επίσης γνωστό ότι πρόσκειται στην ηγεσία της Ανσάρ Αλλάχ και την ευθύνη για τη δολοφονία του ανέλαβε η αλ-Κάιντα.

"Η κατάρρευση της ασφάλειας σε όλη την Υεμένη θέτει σε κίνδυνο τα μέσα ενημέρωσης της χώρας", υπογράμμισε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Η HRW δεν είναι η μόνη που επισήμανε πράξεις εκφοβισμού και επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.

Στις 11 Μαρτίου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έγραφαν πως περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την είσοδο των Χούτι στη Σαναά, τα μέσα ενημέρωσης και τα όργανα του Τύπου της Υεμένης περιλαμβάνονται στους "κύριους στόχους" τους.

Εξήντα επτά περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων έχουν καταγραφεί από το συνδικάτο των Υεμενιτών δημοσιογράφων, είχαν προσθέσει οι RSF.