Ο Οτσαλάν επιμένει να λήξει ο ένοπλος αγώνας του PKK

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε σήμερα έκκληση προς την οργάνωσή του για την πραγματοποίηση συνεδρίου προκειμένου να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους χωρίς ωστόσο να κηρύξει τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

"Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας", αναφέρει σε μήνυμά του ο Οτσαλάν που διαβάστηκε από Kούρδο πολιτικό στη διάρκεια ογκώδους συγκέντρωσης στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας για τον εορτασμό του "Νεβρόζ", δηλαδή το κουρδικό νέο έτος.

"Αυτός ο αγώνας του κινήματός μας που μετράει 40 χρόνια είναι γεμάτος πόνο, αλλά δεν υπήρξε μάταιος. Ταυτόχρονα όμως έχει γίνει μη βιώσιμος. Η ιστορία και ο λαός μας ζητούν από εμάς μία δημοκρατική λύση και ειρήνη που να συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής", ανέφερε στο μήνυμά του ο Οτσαλάν κάνοντας έκκληση για την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΡΚΚ που θα καθορίσει "την πολιτική και κοινωνική στρατηγική του ώστε να συμβαδίζουν με το πνεύμα της νέας περιόδου". Το μήνυμα του Οτσαλάν διάβασε ο Σίρι Σουρέγια Όντερ, ένας κούρδος πολιτικός, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οτσαλάν την Πέμπτη στη φυλακή.

Το πλήθος στη συγκέντρωση χόρευε πατριωτικά κουρδικά τραγούδια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα και κρατούσε σημαίες της οργάνωσης, ενώ σε δύο γιγαντοοθόνες προβαλλόταν η εικόνα του Οτσαλάν.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τις τοπικές αρχές.

"Οι Κούρδοι χρησιμοποιούν αυτή την ημέρα, το Νεβρόζ, ως ευκαιρία για να προκαλέσουν το κράτος", δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου MHP στη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος. Ο ίδιος κατηγόρησε το κυβερνών AKP και το PKK ότι "σκάβουν τον λάκκο της Τουρκίας".

"Οι προδότες που πετάνε το μέλλον της Τουρκίας στη φωτιά θα καούν οι ίδιοι ...Μην δοκιμάζετε την αντοχή μας και την αγάπη μας προς αυτό το έθνος", προειδοποίησε ο Μπαχτσελί.

Στα τέλη του 2012, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός, ξεκίνησε συνομιλίες με τον Οτσαλάν με στόχο τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα των Κούρδων για αυτονομία, που μετρά τρεις δεκαετίες και 40.000 νεκρούς και που έχει πλήξει την οικονομία της περιοχής και την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος αλλά η πίστη των Κούρδων στον Οτσαλάν παραμένει ακλόνητη.

Ο Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 εκτίοντας ισόβια για προδοσία.

Πριν από δύο χρόνια, ο Οτσαλάν κήρυξε κατάπαυση του πυρός και με γραπτή του ανακοίνωση είπε ότι "ήρθε η ώρα να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσουν οι πολιτικοί".

Οι μαχητές του ΡΚΚ ξεκίνησαν δύο μήνες αργότερα την αποχώρηση από το Ιράκ με βάση συμφωνία που προέβλεπε αυξημένα δικαιώματα για τους Κούρδους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου του τουρκικού πληθυσμού των 78 εκατομμυρίων.

Όμως τον Σεπτέμβριο του 2013 πάγωσε η απόσυρση των δυνάμεων του ΡΚΚ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σκόπιμη απραξία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...