Εικόνες Αραβικής Άνοιξης και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ

Η πλατεία ήταν... γεμάτη. Τα συνθήματα οργισμένα. Οι φωνές των διαδηλωτών και η ένταση στο κόκκινο. Εικόνες από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης, της οποίας η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο έγινε το πλέον χαρακτηριστικό σύμβολο θυμίζει η πολυπληθής διαδήλωση που οργανώθηκε κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Παρά τις διαπραγματεύσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και του προέδρου με τους δικαστικούς και παρά τη συμφωνία, οι Αιγύπτιοι αντιδρούν σθεναρά στο διάταγμα Μόρσι που δίνει στον πρόεδρο ιδιαίτερα ενισχυμένες εξουσίες αλλά και ασυλία. Συντασσόμενος με τη Γραμμή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο Μόρσι έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ισχύς του διατάγματος είναι προσωρινή (με ορίζοντα το πρώτο μισό του 2013) και η εφαρμογή του περιορίζεται σε “ζητήματα εθνικής κυριαρχίας'. Πάντως το διάταγμα δεν θα αλλάξει.

Μια μέρα μετά τις διαδηλώσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου κατηγόρησε τον πρόεδρο Μόρσι ότι διεξάγει μια καμπάνια συκοφάντησης του. Eνώ το Εφετείο της χώρας ανακοίνωσε άρση της λειτουργίας του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκέντρωση των εξουσιών από το Μόρσι.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε “Φύγε!” προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο ενώ αποκαλούσαν το Μορσί “Φαραώ”. Όλη τη νύχτα η Ταχρίρ ήταν πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Κλίμα οργής και μένους επικράτησε και στις κηδείες δύο νεαρών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: ενός 15χρονου, μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκε σε ταραχές στο Νταμανχούρ και ενός 16χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Κάιρο. “Ο Μόρσι τον σκότωσε” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι για την κηδεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ακύρωσαν φιλοκυβερνητική διαδήλωση που σχεδίαζαν για την Τρίτη επίσης στην Ταχρίρ ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Οι υποστηρικτές του προέδρου τονίζουν ότι το διάταγμα έχει σκοπό να προστατεύσει τα όσα κερδήθηκαν από την επανάσταση από ένα δικαστικό σύστημα με στενούς δεσμούς με αξιωματούχους του Μουμπάρακ.

Η αντιπολίτευση, με αφορμή το διάταγμα, έχει προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του Αιγύπτιου προέδρου. “Ο πρόεδρος μονομερώς έσπασε το συμβόλαιο με το λαό” τόνισε ο αντιπολιτευόμενος διανοούμενος Αμπντέλ Χαλίμ Καντίρ. Καλεί δε σε νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

Υφέρπουσα στο όλο κλίμα έντασης είναι και η ανησυχία για την προοδευτική ισλαμοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση της χώρας καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι του Μόρσι ελέγχουν τόσο την Άνω Βουλή όσο και τη Συντακτική Συνέλευση. Το νέο Σύνταγμα ήταν ένα από τα κορυφαία διακυβεύματα της Αραβικής Άνοιξης.