Μαυροβούνιο: Πρόταση για διορισμό νέων υπουργών

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς πρότεινε, σήμερα, στη Βουλή τον διορισμό τεσσάρων νέων υπουργών, τονίζοντας πως είναι βέβαιος ότι είναι ικανοί υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να αντικαταστήσουν τους παραιτηθέντες υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, οι Μπούντιμιρ Σεγκρτ, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς και Πάβλε Γκοράνοβιτς.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ζήτησε ακόμη, η Βουλή να απομακρύνει τον μέχρι τώρα υπουργό Δικαιοσύνης, Ντούσκο Μάρκοβιτς και πρότεινε αντικαταστάτη του τον Ζόραν Πάζιν.

Για υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας πρότεινε την Ζόριτσα Κοβάτσεβιτς, αφού προηγουμένως απαλλαχθεί από τα καθήκοντα ο Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς.

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας εδώ και αρκετούς μήνες παρέμεναν χωρίς ηγεσία, καθώς οι υπουργοί Μπράνισλαβ Μιτσούνοβιτς, Σλάβολιουμπ Στιέποβιτς και Μίοντραγκ Ραντούνοβιτς είχαν υποβάλει παραίτηση.

Ο κ. Μιτσούνοβιτς ορίστηκε πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Σερβία, ο κ. Στιέποβιτς εξελέγη δήμαρχος Ποντγκόριτσας και ο κ. Ραντούνοβιτς παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο με το θάνατο νεογνού από λοίμωξη στο νοσοκομείο της πόλης Μπιέλο Πόλιε.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας "Δημοκρατικού Μετώπου" Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της, μετά το σκάνδαλο "Σνίμακ" (τη δημοσιοποίηση ηχογραφημένων συνομιλιών από συνεδρίαση των οργάνων του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών/DPS, στις οποίες γίνεται αναφορά στη χρήση κρατικών πόρων για κομματικούς σκοπούς) δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κυβέρνησης.

"Θα συνεχίσουμε να μην είμαστε παρόντες στην "Ώρα του πρωθυπουργού", σήμερα ήρθαμε να μιλήσουμε για τις συνέπειες της 25ετους διακυβέρνησης από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS)" δήλωσε ο κ. Μεντόγιεβιτς.

Υπογράμμισε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις στο Μαυροβούνιο ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλη συστημική αλλαγή.