Εκλογές στο Ισραήλ: Μαζική συμμετοχή των Αραβοϊσραηλινών

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ των Αραβοϊσραηλινών οι οποίοι θέλησαν να βάλουν τέλος στην εξαετή διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Είναι μια ιστορική ημέρα για τους Άραβες" που αποτελούν πάνω από το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, δήλωσε ο δικηγόρος Αϊμάν Όντεχ, ο επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου των αραβοϊσραηλινών κομμάτων, μιλώντας από το σπίτι του στη Χάιφα.

"Σήμερα απαντάμε στον ρατσισμό και σε αυτούς που θέλουν να αποκλείσουν τους Άραβες" πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αντιαραβικές δηλώσεις πολλών δεξιών πολιτικών.

Με το ψηφοδέλτιο του Όντεχ είναι υποψήφιοι για μια θέση στην Κνεσέτ Άραβες αλλά και Εβραίοι κομμουνιστές, εθνικιστές, ακόμη και ισλαμιστές.

Ο Εχάμπ Χάμαμ, ένας 37χρονος Αραβοϊσραηλινός μηχανικός, ήταν από αυτούς που αποφάσισαν να περάσουν από τα λόγια στην πράξη. Περιμένοντας στην ουρά για να ψηφίσει, πίσω από σχεδόν 50 ψηφοφόρους και μπροστά από δεκάδες άλλους, είπε ότι θέλει με την ψήφο του "να δηλώσει στη δεξιά και τον Νετανιάχου ότι είμαστε εδώ".

"Θα επηρεάσουμε τις αποφάσεις όταν θα έχουμε 15 βουλευτές" στο προσεχές κοινοβούλιο, συνέχισε ο Όντεχ. "Αύριο, ο Νετανιάχου και η δεξιά θα βρεθούν στην αντιπολίτευση", τόνισε.

Ο Νετανιάχου, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση σε αυτές τις εκλογές που τις προκάλεσε ο ίδιος, διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό, απάντησε αναρτώντας σήμερα στη σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο, μολονότι η προεκλογική εκστρατεία επισήμως έχει ολοκληρωθεί από το βράδυ της Δευτέρας:

"Η εξουσία της δεξιάς κινδυνεύει. Οι Άραβες ψηφοφόροι πηγαίνουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα", δηλώνει σε αυτό το βίντεο όπου εμφανίζεται καθισμένος μπροστά από έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής.

"Οι αριστερές οργανώσεις τους μεταφέρουν με λεωφορεία. Δεν έχουμε παρά μόνο εσάς: πηγαίνετε να ψηφίσετε, συνοδεύστε τους φίλους σας, την οικογένειά σας, ψηφίστε το Λικούντ για να αναστρέψουμε την απόσταση από τους Εργατικούς", το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις μαζί με τους Κεντρώους συμμάχους του, πρόσθεσε.

Στη Χάιφα πάντως πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι ψηφίζουν "για την αλλαγή". Ένας 73χρονος Εβραίος διαβεβαίωσε μάλιστα ότι "δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ουρά έξω από εκλογικό τμήμα".

Στην πόλη Σάφα Άμαρ ο Άχμεντ Χάμντι, ένας υποψήφιος του αραβικού ψηφοδελτίου, υποστήριξε ότι η συμμετοχή γύρω στις 16:00 ανερχόταν στο 27% όμως "κατά παράδοση, οι ψηφοφόροι συρρέουν πιο αργά" στα εκλογικά τμήματα. "Σήμερα θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού", είπε.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η ιστορική ένωση των αραβικών ισραηλινών κομμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της συμμετοχής των Αράβων στην εκλογική διαδικασία. Κατά παράδοση, η αποχή των Αράβων από τις εκλογές ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Για τον Τζιχάντ Γάνιμ, έναν 65χρονο Αραβοϊσραηλινό που ψηφίζει στην Ιερουσαλήμ, "δεν υπάρχει άλλη επιλογή: ως Άραβας με ισραηλινή υπηκοότητα θα ψηφίσω την κοινή αραβική λίστα" του Όντεχ, είπε.

Ο 41χρονος Όντεχ δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο ακόμη αν οι Αραβοϊσραηλινοί, οι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, θα στηρίξουν μια κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Ισαάκ Χέρτζογκ, δεδομένου ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταλάβουν την τρίτη θέση στις σημερινές εκλογές.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Όντεχ απάντησε σιβυλλικά: "Μετά τις εκλογές, θα ακούσουμε τι προτείνει ο Χέρτσογκ και μόνο τότε θα αποφασίσουμε".