ΉΠΑ και Ιράν συμφωνούν στο “90% των τεχνικών θεμάτων” για τα πυρηνικά

Σε συμφωνία για το "90% των τεχνικών θεμάτων" φέρονται να έχουν καταλήξει ΗΠΑ και Ιράν σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, από τη Λωζάννη.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία για το 90% των τεχνικών θεμάτων" στις συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ, είπε ο Σαλεχί, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

"Έχουμε διαφορές μόνο για ένα σημαντικό θέμα, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε" κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, πρόσθεσε ο Σαλεχί, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Πάντως οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με αυτές ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο έως και σήμερα το πρωί απέμεναν "δύσκολα ζητήματα" να διευθετηθούν.

Έπειτα από μια πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων χθες Δευτέρα μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Λωζάννη και μεταξύ της Τεχεράνης και των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες, ο Κέρι και ο Ζαρίφ συναντήθηκαν επί δύο ώρες σήμερα σε ένα παλάτι στη Λωζάννη, συνοδευόμενοι από τους Μονίζ και Σαλεχί.