Κανένα σημάδι για επικείμενη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Παρά τις έμμεσες απειλές της Βόρειας Κορέας, για τις ετήσιες πολυκλαδικές ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ δεν προετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή, ανέφερε ένα κέντρο μελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάλυση των πρόσφατων δορυφορικών εικόνων δείχνει ότι η πυρηνική τοποθεσία Πινγκί- Ρι βρίσκεται «σε ικανοποιητική κατάσταση ετοιμότητας για να εκτελέσει μια δοκιμή, αν η εντολή δοθεί» σύμφωνα με το κορεατικό και αμερικανικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στην Ουάσιγκτον. Αλλά «δεν υπάρχει κανένα σημάδι προετοιμασίας», και ότι «είναι απίθανο η Βόρεια Κορέα να ετοιμάζεται για μια πυρηνική δοκιμή ή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου κατά τους επόμενους μήνες», συμπληρώνει το Ινστιτούτο στην ιστοσελίδα του.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, το 2006, το 2009 και το 2013, εξ αιτίας των οποίων της επιβλήθηκαν σειρά κυρώσεων. Η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει έναν αριθμό μεταξύ 10 και 16 πυρηνικών βομβών από πλουτώνιο ή εμπλουτισμένο ουράνιο.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μετέχουν στο Ινστιτούτο Johns Hopkins, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διαθέτει έως 100 πυρηνικές βόμβες το 2020.