Ο πόλεμος των σκίτσων για το Παλαιστινιακό

Μπορεί στο πεδίο της μάχης να επικράτησε κατάπαυση πυρός, όμως, ο πόλεμος του... σκίτσου, συνεχίζεται αμείλικτος.

Μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις των περασμένων μηνών αλλά και των τελευταίων ετών, λόγω σατιρικών σκίτσων που απεικόνιζαν το Μωάμεθ, ένα ακόμη καρτούν δημοσιεύεται. Αυτή τη φορά πρόκειται για βίντεο και απεικονίζει το πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, το βίντεο ανέβηκε στο YouTube από το λογαριασμό της πρεσβείας του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καρτούν δείχνει τον Αμπάς να οδηγεί ένα λεωφορείο με προορισμό τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα βρεθεί την Πέμπτη στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου θα συζητήσει το αίτημα αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος παρατηρητή, μη μέλος του ΟΗΕ. Το βίντεο έχει ως θέμα την οδύσσεια του Αμπάς μέχρι να λάβει την τελική έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη. Προς το τέλος της διαδρομής, ο οδηγός Αμπάς φτάνει σε ένα σταυροδρόμι όπου, σύμφωνα με το βίντεο, έχει δυο επιλογές: έναν προορισμό σαρωμένο από πολεμικά πυρά, με μια πινακίδα που γράφει “Ηνωμένα Έθνη” και ένα πιο γαλήνιο προορισμό, το “Δρόμο προς την Ειρήνη”.

Σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, το βίντεο είναι μια προφανής προειδοποίηση από την ισραηλινή πρεσβεία ότι “η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί μέσω του ταξιδιού του Αμπάς στα Ηνωμένα Έθνη”. Το βίντεο απευθύνει και μια έκκληση προς άπαντες τους θεατές του να “φέρουν τον Αμπάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Το Ισραήλ αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση αντιτίθενται στο αίτημα των Παλαιστινίων προς τον ΟΗΕ καθώς το χαρακτηρίζουν μια προσπάθεια παράκαμψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα το Νοέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πρότεινε, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα του Τύπου ανατροπή του Αμπάς αν το παλαιστινιακό αίτημα εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Αναγνώριση του αιτήματος από τον ΟΗΕ θα εξασφάλιζε μελλοντική κατοχύρωση συνόρων για τους Παλαιστινίους και θα έδινε το διαβατήριο για ένταξη τους σε όργανα των Ηνωμένων Εθνών.