Ο Νετανιάχου είναι ενάντια στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτελέσει το «τελευταίο φρένο» για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε την Κυριακή Ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέφθασε στις ΗΠΑ προκειμένου να δώσει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Νετανιάχου θα παραθέσει στην ομιλία του, την Τρίτη, τα επιχειρήματά του με τα οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι ενάντια στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

«Κατά τη γνώμη μου, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο φρένο για να σταματήσει η συμφωνία – συμπεριλαμβανομένου του εάν θα υποβληθεί στις 24 Μαρτίου», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου «δεν γνωρίζουν απαραιτήτως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που συντάσσεται, κάτι που αποτελεί μια όχι καλή συμφωνία».

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τους φόβους του ότι η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνευτικό χαρακτήρα.

«Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι θα είμαστε υπέρ μιας καλής συμφωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας που δεν θα επιτρέπει στο Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας».

Η κίνηση του Νετανιάχου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, εξόργισε την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως, κάτι που αποτελεί μια προφανή παραβίαση του πρωτοκόλλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νετανιάχου αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.