Ιστορική πρώτη καταδίκη του ακρωτηριασμού γυναικείων οργάνων

Την πρώτη του και ιστορική καταδικαστική απόφαση για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, υιοθέτησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Η βάρβαρη πρακτική αυτή, που παραβιάζει κατάφωρα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υφίστανται περισσότερες από 140 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει και την κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε είκοσι περίπου αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τον ΟΗΕ.

Περισσότερες από 110 χώρες, οι πενήντα περίπου από την Αφρική, υποστήριξαν την απόφαση που καλεί τις χώρες μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.

"Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ", δήλωσε ο Ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τσέζαρε Ραγκαλίνι, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση "πολύ ισχυρό εργαλείο" για την υπέρβαση των επιφυλάξεων των χωρών στην απαγόρευση της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Ο ακρωτηριασμός αφορά τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.